Moda
na gotowanie trwa. Telewizja pęka w szwach od programów
kulinarnych. Co druga restauracja oprócz standardowego serwisu i
cateringów, oferuje warsztaty gotowania i dietetyczne dania lunch'owe
na wynos.
Popyt
na FOOD jest i wszystko co się z nim łączy, więc i jak grzyby po
deszczu pojawiają się nowe propozycje. Festiwale kulinarne, zloty
food fruck'ów, kuchnia molekularna, własne uprawianie warzyw, moda na
bio, eko, vege.
My
się cieszymy, bo do momentu gdy motywem jest ZDROWIE I SMAK, mamy
pewność, że ten BOOM idzie w dobrym kierunku.
Rośnie
też świadomość konsumenta. Lubimy wiedzieć, skąd pochodzi ryba,
którą kupujemy, czy warzywo. Niektórzy, idą krok do przodu i sami
łowią, polują i uprawiają. Mają przecież wtedy pewność
źródła.
Zaczynamy
też zwracać uwagę na skład i sposób przetworzenia produktu.
Czytamy, a przynajmniej powinniśmy, czytać etykietki.
Samo
przygotowywanie posiłku stało się też już nie tylko wiernym
podążaniem za przepisami, a kulinarną twórczością.
Pewnie
tylko jeden na dziesięciu zapytanych szefów kuchni odpowie, że
gotuje zawsze według przepisów. Reszta książkę kucharską
widziała ostatnio w szkole gastronomicznej.
Mistrzowie
kuchni po przepisy innych sięgają już raczej ku inspiracji niż
edukacji.
Oczywiście
w żadnym zawodzie nie obowiązuję zasada: WIEM JUŻ WSZYSTKO. W
kuchni jednak liczy się teraz kreatywność. Bo o dobrym, zdrowym
produkcie nie wspominamy- to dla nas oczywiste.
Niektórzy
kucharze lubią szokować formą inny prostotą swoich dań. Dla
wszystkich najistotniejszy jest jednak SMAK, a jeśli są przy tym
dobrymi restauratorami to również ZADOWOLENIE KLIENTA.
Wszystkich
fascynatów gotowania odsyłamy do świetnego programu dokumentalnego
CHEF'S TABLE, przedstawiającego ścieżki karier najlepszych szefów
kuchni świata.
Wszystkich,
których ten film zainspiruje, tych którzy już od dawna marzą o
byciu profesjonalnym kucharzem i tych którzy właśnie to w sobie
odkrywają zapraszamy do naszej SZKOŁY GOTOWANIA.
Semestr
zaczynamy po wakacjach, ale aplikować możecie już dziś.
Więc,
jeśli czujecie, że to jest TEN KIERUNEK, zapraszamy do Gloker.
Komentarze
Prześlij komentarz