Pisaliśmy
już na naszym blogu o zjawisku zwanym żartobliwie „mania
gotowania”. Dziś w poście kilka praktycznych informacji, dla
przyszłych adeptów sztuki kulinarnej.
Jak
zostać kucharzem? Jak dostać pracę w zawodzie? I ile można
zarobić gotując?
Zawód
zdobyć można stosunkowo szybko, wystarczy ukończenie szkoły
gastronomicznej. I tu mamy do wyboru- szkołę zawodową, technikum,
lub szkołę policealną czy niepaństwową szkołę wyższą.
Sama nauka musi iść w parze z praktykami, już te odbyte w szkole liczyć się będą jako doświadczenie zawodowe kucharza. A żeby móc pracować jako szef kuchni, trzeba mieć minimum 5 lat takiego doświadczenia. Warto więc pomyśleć o tym już w trakcie nauki.
Sama nauka musi iść w parze z praktykami, już te odbyte w szkole liczyć się będą jako doświadczenie zawodowe kucharza. A żeby móc pracować jako szef kuchni, trzeba mieć minimum 5 lat takiego doświadczenia. Warto więc pomyśleć o tym już w trakcie nauki.
W
Gloker praktyką stoją na pierwszym miejscu, stanowią minimum 50 %
programu nauczania. Pracujemy w profesjonalnych kuchniach z
prawdziwymi kucharzami.
Czesne
u nas to tylko 50 zł miesięcznie, ale liczba miejsc jest
ograniczona, a o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Aplikować można pod TYM LINKIEM.
A
więcej szczegółów na temat kierunku KUCHARZ I CUKIERNIK
znajdziecie na naszej stronie.
Praca
dla kucharza.
Możecie
pracować w restauracjach, tych samych w sobie, lub hotelowych,
jachtowych czy w SPA. Możecie pracować w firmach cateringowych,
korporacyjnych bistro-restauracjach i na eventach. Może marzycie o
założeniu własnej restauracji? To też bardzo dobra droga do
spełnienia tego marzenia. Po pierwsze pasja, po drugie nauka, po
trzecie praktyka.
Ile
zarabia kucharz?
Pewnie
Was nie zdziwi, że wysokość zarobków zależy od Waszego
doświadczenia w zawodzie i miejsca zatrudnienia. Pensje kucharzy
zatem wahają się od 2 do 10 tysięcy złotych. Czyli całkiem fajna
kasa ;)
Ok,
więcej Was namawiać nie będziemy. Pokazaliśmy, jak i gdzie i
udowodniliśmy, że warto aplikować. Reszta zależy tylko od WAS.
Komentarze
Prześlij komentarz