Rośnie
prestiż w zawodzie kucharza
Zapotrzebowanie
na kucharzy i cukierników szybuje w górę. Według Barometru
Zawodów brakuje specjalistów gastronomii z prawdziwego
zdarzenia, a zawody te stają się coraz bardziej prestiżowe. Być
może to za sprawą niesłabnącej popularności wielu programów
telewizyjnych i wielu znanych osobistości ze świata gastronomii,
którzy uwielbiani są za swą bogatą wiedzę i charyzmę. Coraz
więcej ludzi, nawet amatorów poświęca się kuchni. Ale kto z nich
ma szansę zostać szefem kuchni najpiękniejszych i
najsmaczniejszych restauracji? Każdy z wykształconych kucharzy ma
także szansę otworzyć własny obiekt i zostań słynnym
restauratorem – a to otwiera drzwi do kariery i bardzo
zadowalającego wynagrodzenia.
Ile
zarabia kucharz, a ile szef kuchni?
Przeciętne
wynagrodzenie na stanowisku kucharza
to ok 2800zł brutto miesięcznie, ale część specjalistów może
liczyć na znacznie większe zarobki – 3600zł brutto miesięcznie.
A jak to jest z szefem kuchni?
W tym przypadku średnie
wynagrodzenie oscyluje wokół 4400zł brutto miesięcznie, a może
sięgać nawet około 6300zł brutto!
Jakie
są obowiązki szefa kuchni?
Ustalenie
hierarchii w zespole pracowników kuchni jest niezwykle ważne.
Podział obowiązków usprawni pracę całej restauracji, a wiadomo,
że czas i logistyka są tam wyjątkowo istotne. Za co więc
odpowiada szef kuchni, a za co szeregowi pracownicy?
Szef
kuchni jest w pewnym sensie menadżerem kuchni - organizuje pracę
zespołu, rozdziela zadania i nadzoruje przebieg wykonywania
zleconych czynności. Ponadto odpowiada za smak i wygląd wydawanych
potraw. Kształtuje menu i określa koszty. To on sprawuje opiekę nad
ogólnym funkcjonowaniem kuchni. Kucharze wykonują polecenia szefa,
przygotowują poszczególne potrawy i dbają o porządek na kuchni.
Jakie
cechy powinien mieć szef kuchni?
Na
pewno potrzebne będą: umiejętność organizacji pracy własnej i
pracy zespołu, sprawne zarządzanie czasem, zdolności
interpersonalne i komunikacyjne. I oczywiście najlepsze wyczucie
smaku i estetyki!
A
na deser – najsłynniejsi kucharze i cukiernicy na świecie. Znasz
ich wszystkich?
Gordon
Ramsay – jeden ze
słynniejszych kucharzy i restauratorów, który zasłynął nie
tylko ze swych kulinarnych umiejętności, ale też z bardzo
ekstrawaganckiej postawie wobec swych kucharzy czy uczniów. Jego
znakami rozpoznawalnymi są silna ekspresja, bezpośredniość i …
nerwowość.
Anthony
Bourdain – niedawno zmarły
wybitny kucharz. W swym życiu przeszedł długą kulinarną drogę –
od pomywacza do szefa kuchni. Autor książki „Kill Grill” na
podstawie, której nakręcono serial.
Marco
Pierre White – zalicza się
do grona najwybitniejszych kucharzy świata. Nauczyciel Gordona
Ramseya. Został uznany najmłodszym kucharzem odznaczonym trzema
gwiazdkami Michelina w wieku 33 lat.
Buddy
Valastro – osładza
życie. Właściciel cukierni Carlo’s Bakery. Znany również z
programu telewizyjnego Cake Boss.
Kurt
Scheller – szef kuchni o
szwajcarskim pochodzeniu. Prowadzi Akademię Kulinarną od 2002 roku.
Ucz się i praktykuj w szkole policealnej Gloker na kierunkach
Kucharz lub Cukiernik! Rekrutacja już trwa, kliknij tutaj, by
zarezerwować miejsce. Pamiętaj, że liczy się kolejność
zgłoszeń, a liczba miejsca jest ograniczona. Nie musisz mieć
matury.
Ucz się za jedynie 50zł miesięcznie - tutaj sprawdzisz szczegóły promocji.
Komentarze
Prześlij komentarz