Wiosna, ach to Ty! Świat budzi się do życia po zimie. Rośliny kwitną, drzewa się zielenią, a Ty czujesz się ospały i zmęczony? Do tego pojawiają się problemy z koncentracją, zmiana apetytu czy bezsenność. Jeśli wymienione objawy występują na przełomie kwietnia i maja, najprawdopodobniej winowajcą jest przesilenie wiosenne. Stres, zmiana warunków atmosferycznych, dieta uboga w witaminy odbijają się na naszym zdrowiu. Skorzystaj z rad specjalistki od dietetyki w Gloker i zawalcz o lepsze samopoczucie!
Musimy się codziennie ruszać, w bezpieczny i kreatywny sposób. Liczy się każda aktywność – tak radzi szef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Aktywności fizycznej powinniśmy poświęcić codziennie minimum 45 minut. Jak być aktywnym mimo obostrzeń? Korzystaj z cieplejszych i słonecznych wiosennych dni! Sport na zewnątrz poprawia naszą odporność, a wysiłek fizyczny pobudza produkcję hormonów szczęścia. Światło słoneczne zwiększa wydzielanie serotoniny - czyli hormonu szczęścia. Dłuższe dni to również doskonały czas na rozpoczęcie regularnych spacerów czy pracy w ogrodzie. Możemy biegać, jeździć na rowerze czy korzystać z siłowni na świeżym powietrzu. W dobie kolejnej fali pandemii powinniśmy jednak unikać zatłoczonych miejsc.
Jesteś tym, co jesz!
Aktywność fizyczna jest bardzo ważna, ale nie przyniesie efektu, jeśli nie zadbamy o to, co i ile jemy. Po zimie warto zadbać o prawidłową dietę, która wspomoże organizm w walce z osłabieniem i infekcjami. Jaka dieta na wiosnę? W okresie wiosennym należy zwrócić uwagę na zawartość w diecie odpowiednich proporcji wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin, składników mineralnych, błonnika. Jeśli nie masz pewności, jakie są Twoje potrzeby żywieniowe, warto kierować się zaleceniami IŻŻ, tzw. piramidą żywieniową lub poradzić się dietetyka. Podstawą diety powinny stanowić produkty znajdujące się najniżej w hierarchii piramidy.
Jeśli nie masz dostępu do świeżych warzyw i owoców, które pojawiają się sezonowo, sięgnij po mrożonki lub przetwory, zamiast po produkty pozbawione pełni swoich wartości odżywczych oraz smaku. Kolejną zasadą, którą powinniśmy się kierować to odpowiednim dobór składników do posiłku, które będą zwiększać wchłanianie zawartych w nich witamin i innych składników. Źle dobrane produkty mogą wręcz hamować ich przyswajalność- radzi Dietetyk Joanna Dudek.
Wraz z wiosną w kwietniu w warzywniakach i na targach pojawiają się nowalijki. To, co powinno nas zaniepokoić to sposób uprawy. Kupując nowalijki, wybieraj te od zaufanych dostawców, ponieważ do nawożenia warzyw często stosuje się nawozy sztuczne. Do nowalijek zalicza się m.in. rzodkiewkę, sałatę, koperek, rzeżuchę, szczypiorek, pomidory, ogórki, szpinak, marchewki czy cebulę dymkę.
O czym warto pamiętać, kupując nowalijki?
- warzywa i owoce należy dokładnie umyć przed spożyciem,
- wybieraj te średniej wielkości (większe mogą świadczyć o nadmiernym nawożeniu),
- zwróć uwagę na kolor, unikaj nienaturalnie nasyconych barwą warzyw,
- szukaj produktów bez przebarwień z nienaruszoną skórką.
Mimo że warzywa po zimie kuszą swoim wyglądem i zapachem, nie można ich uważać za podstawowe źródło witamin, dlatego postaw na suplementację!
Jak wzmocnić odporność wiosną?
Czasami dieta, mimo że zbilansowana nie dostarcza nam potrzebnych minerałów. Warto postawić na witaminy, które wzmacniają organizm: D, E, B, C, CYNK, MAGNEZ.
Według Dietetyk Joanny Dudek: Nasza odporność zaczyna się w jelitach, dostarczając rozmaitych składników, zwiększamy poziom odporności. Kiszonki, fermentowane produkty mleczne takie jak kefir czy maślanka to jest to, czego nasz organizm potrzebuje do odbudowy mikroflory bakteryjnej po przebytej antybiotykoterapi, przeziębieniu lub dla ogólnego wzmocnienia odporności.
Czy wiesz, że to właśnie w jelitach znajduje się aż 70% naszych komórek odpornościowych?! Zaburzenie pracy jelit sprawia, że nie dostarczamy wszystkich spożywanych składników odżywczych. Pierwszym niepokojącym sygnałem wysyłanym z naszych jelit do nas powinny być wzdęcia, biegunki, zaparcia, poczucie przejedzenia. Aby zadbać o nasze jelita, powinniśmy postawić na produkty bogate w błonnik.
Dzięki działaniu błonnika możemy zapobiec nie tylko dolegliwością ze strony przewodu pokarmowego, ale także wielu chorobom. Aby dostarczać organizmowi błonnik, dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, ale również produkty zbożowe (pieczywo razowe, płatki wielozbożowe). Ponadto błonnik znajdziemy także w nasionach słonecznika, pestkach dyni, a także suszonych owocach, na przykład figach, śliwkach i morelach. Jeżeli do tej pory dieta nie była bogata błonnik, należy stopniowo wprowadzać produkty, które go zawierają – podkreśla Nasz Ekspert.
Pracę naszych jelit wspomagają naturalne zioła: napary z mięty, rumianku pospolitego, kopru czy imbiru. Jeśli jesteś zestresowany, sięgnij po kozłek lekarski czy chmiel zwyczajny, zioła te ukoją nerwy i złagodzą skurcze. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
I Ty możesz zostać dietetykiem!
Jak zauważyłeś rola dietetyków jest niezmiernie ważna. Jeśli zainteresowały Cię porady specjalisty i chciałbyś poznać tajniki sporządzania planów dietetycznych, możesz wybrać jeden z naszych kierunków:
- BIO Dietetyka,
- Technik technologii żywności,
- Technik żywienia i usług gastronomicznych,
- Cukiernik,
- Kucharz.
Ukończenie w/w kierunków to możliwość zdobycia dobrze płatnej i ciekawej pracy. W Szkole Gloker kładziemy nacisk na podstawy i planowanie żywienia dietetycznego. Dzięki dofinansowaniu możesz zdobyć swój wymarzony zawód za 90 zł miesięcznie, zamiast 190zł!
Komentarze
Prześlij komentarz