Kucharz
to nie tylko „ mieszanie w garach” to kreacja, to dzielenie się
swoim doskonałym smakiem, swoją wiedzą i umiejętnościami.
To
tworzenie miejsc, przecież w każdej restauracji najważniejszy jest
szef kuchni. To tworzenie własnego menu. To szkolenie innych, to
wyjazdy, udziały w konkursach.
Szkoła
nie jest bez znaczenia, oczywiście, ale najważniejsze jest
doświadczenie w kuchni. Faktycznie gotowanie. A zatem, wybierajcie
szkoły, które tak jak nasza, stawiają na praktyki.
W
Gloker Wasza nauka może potrwać półtora roku - po tym czasie
można przystąpić do egzaminu państwowego z kwalifikacji T.6-
Sporządzanie potraw i napojów.
Możecie
też kontynuować zajęcia i po kolejnych 6 miesiącach i zdaniu
drugiej kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług
gastronomicznych zyskujecie tytuł zawodowy Technik żywienia i usług gastronomicznych. Warto, prawda?
A
jakich predyspozycji wymaga od Was zawód kucharza?
Niektóre,
jak zmysł smaku, zmysł artystyczny, kreatywność i otwartość na
nowości, to rzeczy pewnie dla Was oczywiste.
Dobry
szef kuchni jednak to również doskonały organizator i przywódca
zespołu. Innymi słowy lider i autorytet. Umiejętność pracy w
grupie i jej zarządzania, łatwość w nawiązywaniu kontaktów,
odporność na stres i presję czasu, to umiejętności miękkie,
które są koniecznie w tym zawodzie.
I
na koniec ważne i pewnie kluczowe zagadnienie: ZAROBKI.I tu Wasze
doświadczenie będzie ważne, bardzo ważne, wykształcenie
oczywiście to podstawa, ale to głównie lata spędzone w kuchni
będą otwierały drogę do Waszej kulinarnej kariery. Według
statystyk miesięcznika FORBES:
Brzmi
dobrze? Smacznie?
Wiecie,
gdzie NAS znaleźć ;)
Komentarze
Prześlij komentarz